Ondernemers, en dus ZZP-ers hebben voordelen wanneer zij een “auto op de zaak” hebben. In de basis geldt dat er minimaal aantoonbaar 10% van de gereden kilometers zakelijk zijn. Dan kunnen de kosten van de auto zoals brandstof en onderhoud, maar ook afschrijving, zakelijk worden geboekt. Dan komen zij dus ten laste van de winst. Oók kan de BTW worden verrekend (per kwartaal). Als “tegenprestatie” betaal je bijtelling voor je auto: dit betekent dat er een percentage van de (nieuw)waarde van de auto bij je inkomen wordt opgeteld. Een soort fictief inkomen dus. Je boekhouder kan daar meer over vertellen, en ook de belastdingdienst maakt een hoop duidelijk: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/auto-en-vervoer/content/ik-ben-ondernemer-en-rij-in-een-auto-van-de-zaak-hoe-zit-het-met-privegebruik
Over afschrijving van auto’s voor ondernemers
Vaak kun je de waardevermindering van de auto afschrijven over meerder jaren. Vaak pakt je boekhouder 5 jaar, en schrijft dan af tot 10%. Dat kan voordelig uitpakken want je kosten verlagen je winst (=vaak inkomen van de ZZP-er). Echter: als bij verkoop blijkt dat de auto meer waard was, moet je dit corrigeren.. Komt er dus een gedeelte winst bij. Houd dit in het achterhoofd!
Over bijtelling van auto’s voor ZZP-ers
Het veelvoorkomende tarief van bijtelling is 22% (2023), maar en zijn uitzonderingen voor auto’s die minder CO2 uitstoten: dan is er (voor een gedeelte) 16% bijtelling mogelijk. Dit gaat over de nieuwwaarde nieuwwaarde of catalogus waarde (dit is de oorspronkelijke nieuwwaarde) van de auto. Dus was de auto 20.000 euro nieuw, dan wordt er (22%) 4400 bij je inkomen geteld. Mocht je in de hogere belastingschijf voor de inkomensbelasting zitten van 49,5%, dan betaal je daar dus jaarlijks 2178 euro van aan de belastingdienst.
Extra voordeel voor ZZP-ers die electrisch rijden
Het veelvoorkomende tarief van bijtelling is 22% (2023), maar en zijn uitzonderingen voor auto’s die minder CO2 uitstoten: dan is er (voor een gedeelte) 16% bijtelling mogelijk. Dit gaat over de nieuwwaarde of catalogus waarde van de auto. Daarom kiezen ZZP-ers voor een electrische of waterstof auto. Dus was de auto 20.000 euro nieuw, dan wordt er (16%) 3200 bij je inkomen geteld. Mocht je in de hogere belastingschijf voor de inkomensbelasting zitten van 49,5%, dan betaal je daar dus jaarlijks 1584 euro van aan de belastingdienst. Tip: koop je een oudere electrische auto, dan kan het zijn dat het bijtellingpercentage lager is! Deze tarieven vindt je op de site van de belastingdienst.
Extra voordeel voor ZZP-ers: de youngtimer regeling
Is de auto 15 jaar of ouder? Dan kun je gebruik maken van de youngtimerregeling. Dan is de bijtelling 35%, maar.. het verschil is dat dit gaat over de dagwaarde van de auto, dus niet over de nieuwwaarde of cataloguswaarde van de auto. Stel je koopt een luxe BMW, Mercedes of Toyota (japanners zijn betrouwbaar), die cataloguswaarde van 20.000 was, maar nu ouder is dan 15 jaar, voor 5000 euro. Dan wordt er 1750 (35%) bij je inkomen geteld. Mocht je in de hogere belastingschijf voor de inkomensbelasting zitten van 49,5%, dan betaal je daar dus jaarlijks 866,25 euro van aan de belastingdienst.
Extra voordeel voor ZZP-ers: de bedrijfswagen
De bestelauto of de bedrijfswagen is interessant voor ZZP-ers, omdat hierbij een verlaagd tarief voor de wegenbelasting geldt. Dáárbij gelden de regels die hierboven zijn behandeld ook voor bedrijfswagens. Denk bijvoorbeeld aan een youngtimer bedrijfswagen: dan geldt de youngtimer constructie voor de bijtelling én is het wegenbelasting tarief verlaagd. Dat kan gunstig uitpakken. Temeer daar er ook bestelauto’s met een achterbank (de zo genaamde dubbele cabine) bestaan. Lees meer op de belastingdienst site:
DISCLAIMER
Dit artikel is bedoeld om je als ZZP er praktische aandachtspunten te geven, en mag nooit worden opgevat als enige vorm van advies: niet financieel als juridisch.