Senior projectmanager Schaapsdrift
Job Description
Uren per week
32
Opdracht (aanvullende eisen, wensen, en tarief ontvang je na reactie)-reageer binnen 5 dagen na publicatie datum
- Aanleiding (context) van de opdracht:
De gemeente heeft de ambitie om 16.000 woningen in een periode tot 2040 toe te voegen. Ruim 11.000 woningen daarvan moeten landen in de Spoorzone Arnhem-Oost. Daarmee is de Spoorzone Arnhem Oost een van de NOVEX-gebieden in Nederland. Binnen de Spoorzone is het project Schaapsdrift e.o. ingericht om ca. 450 woningen te realiseren binnen de bestaande buurt ten noorden van Station Presikhaaf. Binnen de Spoorzone lopen vier verschillende project waarbij er nauwe samenwerking is tussen de projectmanagers in een wekelijks afstemmingsoverleg onder leiding van de ontwikkelmanager/ opdrachtgever Kirsten van Rijen.
Het is een lopend project en i.v.m. het stoppen van de huidige senior projectmanager wordt er een nieuwe senior projectmanager gezocht die het project over kan nemen. In het project werk je samen met een junior projectmanager.
Het project:
Deze locatie ligt ingeklemd tussen de Wichard van Pontlaan, de (oude) Velperweg, De Esperantolaan en het spoor naar Zutphen. Het is een gebied met woningen, bedrijvigheid en particuliere opslag. De gemeente Arnhem heeft de ambitie om hier woningen toe te voegen. Het gaat om wonen en werken in een groene omgeving waarbij verdichting kan plaatsvinden en transformatie naar een stedelijke omgeving nabij de stationslocatie Presikhaaf.
Op 8 maart 2022 heeft het college besloten om het voorlopige voorkeursrecht in te stellen voor de Schaapsdrift en omgeving. Na het daaropvolgende raadsbesluit is het voorkeursrecht geldig voor 3 jaar. Voor 31 mei 2025 dient er een omgevingsplan te zijn vastgesteld. Op 31 mei 2023 heeft de raad de startnotitie voor kennisgeving aangenomen. De gebiedsvisie is op 10 april 2024 aangenomen met een amendement. Dit betekent dat wij nu werken aan:
- het stedenbouwkundigplan
- een omgevingsplan
- onderhandelingen met de grondeigenaren
- Het uitvoeren van een participatieplan waarbij er verschillende overleggen met de hele buurt zijn gepland en specifieke overleggen met de bewonersvereniging.
- Het opzetten van een sociaal plan voor huurders van de te verwerven woningen en de hurende ondernemers. Dit laatste is voor groot deel ook onderdeel van het transformatieplan dat voor de hele spoorzone wordt opgesteld.
- Het rapporteren naar aanleiding van de planning en de grondexploitatie aan de ontwikkelmanager.
-
De projectmanager is verantwoordelijk voor het aansturen van de hiervoor genoemde werkzaamheden. Hiervoor is een projectteam en een kernteam ingericht. In het kernteam zitten de adviseurs die de verschillende werkzaamheden aansturen (jr projectmanager, stedenbouwkundige, communicatie adviseur, planeconoom, jurist grondzaken, verwerver, jurist ruimtelijke zaken). Het projectteam is onder punt 2 nader beschreven. Het project kent door het vestigen van de Wvg een krachtenveld met veel emoties bij bewoners en ondernemers. Ook de politiek heeft veel aandacht voor dit project waardoor politieke sensitiviteit en omgevingsbewustzijn een must zijn voor de senior projectmanager. Door een grote tijdsdruk moet de senior projectmanager snel kunnen schakelen tussen verschillende onderwerpen en hierbij de juiste adviseurs om de tafel krijgen.
Wat is het beoogde opdrachtresultaat?
September – concept stedenbouwkundig plan gereed. De projectmanager stemt dit product af met de interne organisatie en zorgt ervoor dat de inhoud is afgestemd met de planeconoom en het omgevingsplan. - December – vrijgave ontwerp omgevingsplan door college en vaststellen definitief stedenbouwkundig plan.
- Mei 2025 – Vaststelling omgevingsplan door de gemeenteraad.
Verantwoordelijkheden
De senior projectmanager heeft de overall verantwoordelijkheid voor het project. Dit betekent de je binnen de grondexploitatie, de planning en de scope de volgende sporen aanstuurt:
- Stedenbouwkundig planvorming – Het stedenbouwkundige bureau moet voor december een definitief stedenbouwkundig plan en omgevingskwaliteitsplan opstellen en ambtelijk laten toetsen. Participatie hoort hier uiteraard ook bij.
- Omgevingsplan – in december moet er een ontwerp omgevingsplan ter visie worden gelegd. Er is een jurist Ruimtelijke zaken die de inhoud aanstuurt, maar jij bewaakt de koppeling met het stedenbouwkundig plan, de gesprekken met de grondeigenaren.
- Grondzaken; Er zijn een jurist grondzaken en een verwerver betrokken bij het project. Jij stuurt de processen omtrent de onderhandelingen en het gevestigde voorkeursrecht aan. Verder wordt er een sociaal plan voorbereidt voor de te verplaatsen bewoners en ondernemers.
- Planeconomie: de planeconoom bewaakt de grondexploitatie. Jij zorgt er in overleg voor dat de planvorming hierbinnen gebeurt.
- Communicatie; het project kent zoals beschreven een sterk krachtenveld. Hiervoor is een communicatie en participatieplan opgesteld. Jij bewaakt dit en samen met de communicatie adviseur voer je verschillende overleggen met de belangrijkste spelers.
Je werkt samen met een junior projectmanager. Van de junior projectmanager wordt verwacht dat de genoemde producten tot stand komen in overleg met de projectgroep en het stedenbouwkundige bureau. In het projectteam zijn adviseurs op de volgende onderwerpen aanwezig: Stedenbouw, Landschap, Groen en ecologie, klimaatadaptatie en water, archeologie, cultuurhistorie, mobiliteit, energie en duurzaamheid, ruimtelijke zaken, planeconomie, grondzaken, bodem, geluid, externe veiligheid, beheer openbare ruimte, projectleider openbare ruimte.
Ook is voor dit project participatie onmisbaar. Hiervoor is een plan opgesteld dat wordt uitgevoerd door de senior projectmanager en de communicatieadviseur. De senior projectmanager voert de belangrijkste overleggen met bijvoorbeeld de bewonersvereniging en een aantal eigenaren.