Stappen die je als ZZP’er kunt nemen bij het aangaan opdracht in 2025 vanuit de Wet DBA
Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) is het belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer je een nieuwe opdracht aangaat, vooral gezien de strengere handhaving van de wet DBA vanaf 2025. Hier zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je opdracht in lijn is met de wet en je niet in de problemen komt met de Belastingdienst.
1. Beoordeel je zelfstandigheid
De belangrijkste voorwaarde om als ZZP’er te werken is dat je daadwerkelijk zelfstandig bent. Dit betekent dat je in principe geen gezag hebt over je werk, en dat je geen typische werknemer bent. Neem de tijd om goed te overwegen of je werkrelatie aan de volgende kenmerken voldoet:
- Eigen ondernemerschap: Werk je voor meerdere opdrachtgevers? Heb je zelf invloed op je tarieven en het aantal opdrachten dat je aanneemt? Neem je risico’s met je bedrijf (bijvoorbeeld als een opdracht niet doorgaat)?
- Onafhankelijkheid: Heb je controle over hoe je je werk uitvoert? Ben je niet afhankelijk van één opdrachtgever voor je inkomen?
- Eigen middelen en tools: Gebruik je eigen materialen, software of apparatuur om je werk te doen?
Als je geen zelfstandigheid hebt (bijvoorbeeld als je afhankelijk bent van één opdrachtgever voor het grootste deel van je inkomen en je werkt volgens strikte richtlijnen), kan de Belastingdienst je als werknemer beschouwen. Dit is echter niet het enige: ook als je meerdere opdrachten hebt, kan er binnen 1 opdracht een arbeidsrelatie (door gezag) ontstaan.
2. Zorg voor een goed contract
Hoewel modelovereenkomsten geen vereiste zijn, kunnen ze je wel helpen om duidelijk te maken dat je als zelfstandige werkt en niet in loondienst. Als je een eigen contract opstelt of gebruik maakt van een modelovereenkomst, zorg er dan voor dat deze duidelijk de volgende zaken regelt:
- Geen gezag: Leg vast dat je geen ondergeschikte positie hebt en geen aanwijzingen krijgt over hoe je je werk moet uitvoeren.
- Onafhankelijke werkrelatie: Zorg ervoor dat de opdrachtgever aangeeft dat je voor hen werkt als zelfstandige, en niet in een dienstverband.
- Duidelijke afspraken over betaling en termijnen: Zorg ervoor dat tarieven, betalingstermijnen en de duur van de opdracht helder zijn.
Hoewel modelovereenkomsten niet verplicht zijn, kunnen ze wel helpen om de relatie met de Belastingdienst te verduidelijken. Indien je een modelovereenkomst gebruikt, controleer dan of deze goedgekeurd is door de Belastingdienst. Deze worden nog gerespecteerd in 2025.
3. Vermijd schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst wil niet dat je in een situatie van schijnzelfstandigheid terechtkomt, waarbij je formeel ZZP’er bent, maar in werkelijkheid een werknemer zonder dienstverband bent. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jou als je opdrachtgever (bijvoorbeeld naheffingen van belasting en sociale premies). Let daarom op de volgende zaken:
- Gezagsverhouding: Werk je met weinig vrijheid, wordt je dagelijks aangestuurd of heb je weinig controle over hoe je je werk doet? Dit kan wijzen op een arbeidsovereenkomst.
- Langdurige, exclusieve relatie: Als je voor langere tijd uitsluitend voor één opdrachtgever werkt, kan dit ook als werknemer worden aangemerkt, vooral als de opdrachtgever een belangrijke mate van controle heeft over je werk.
- Buitenlandse werkzaamheden: Als je werk voor één opdrachtgever een “vaste” positie lijkt te hebben, vooral als je in vaste dienst lijkt te komen, kan dit ook als schijnzelfstandigheid worden beschouwd.
Als je merkt dat de opdrachtgever te veel controle uitoefent, of dat je afhankelijk bent van hun goedkeuring voor je werk, dan moet je je afvragen of het wel echt een zelfstandige overeenkomst is.
4. Leg je administratie goed vast
Om je zelfstandigheid te bewijzen, is het belangrijk om je administratie goed op orde te hebben. Dit helpt je niet alleen bij de Belastingdienst, maar ook voor je eigen organisatie:
- Houd uren bij: Registreren welke uren je maakt voor je opdrachtgever kan aantonen dat je werk op een zelfstandige manier wordt uitgevoerd.
- Facturen: Zorg ervoor dat je tijdig en op een professionele manier factureert. De factuur moet de afgesproken prijs, de uren, en andere relevante details bevatten.
- Verklaring van geen dienstbetrekking: Indien je opdrachtgever twijfelt of een dienstverband van toepassing zou kunnen zijn, kan het handig zijn om samen met de opdrachtgever een verklaring van geen dienstbetrekking (VOG) op te stellen. Deze kan helpen om te verduidelijken dat je een zelfstandig ondernemer bent.
5. Bespreek risico’s en verantwoordelijkheden met je opdrachtgever
Zeker vanaf 2025, wanneer de handhaving van de wet DBA strikter zal zijn, is het belangrijk om openlijk met je opdrachtgever te communiceren over de risico’s van schijnzelfstandigheid. Bespreek het volgende:
- Risico voor opdrachtgever: Leg uit dat als de Belastingdienst besluit dat je geen echte zelfstandige bent, de opdrachtgever verantwoordelijk is voor het afdragen van loonbelasting en sociale premies.
- Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden: Maak afspraken over wie aansprakelijk is voor eventuele naheffingen of boetes in het geval van een controle door de Belastingdienst.
Een duidelijke communicatie met je opdrachtgever over deze zaken kan helpen om onduidelijkheden of conflicten in de toekomst te voorkomen.
6. Verkrijg juridische en fiscale ondersteuning
Als je twijfelt over je zelfstandigheid of het contract, is het een goed idee om juridisch of fiscaal advies in te winnen. Dit kan helpen om je risico’s te verkleinen en ervoor te zorgen dat je opdracht goed geregeld is. Een expert kan je helpen bij:
- Het opstellen van een juridisch waterdicht contract.
- Het verkrijgen van zekerheid over de belastingstatus van de opdracht.
- Het verduidelijken van onduidelijke aspecten van je werkrelatie.
7. Houd rekening met de handhaving in 2025
Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strikter handhaven op de wet DBA. Dit betekent dat je goed voorbereid moet zijn op een mogelijke controle. Als je zelfstandig werkt, maak dan gebruik van de mogelijkheden die de Belastingdienst biedt om jouw zelfstandigheid aan te tonen:
- Modelcontracten: Als je gebruik maakt van modelovereenkomsten, gebruik dan alleen diegene die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst. Deze worden nog gerespecteerd in 2025 maar niet meer actief aangeboden.
- Bewijslast: Je moet kunnen aantonen dat je zelfstandig werkt. Dit kan door middel van administratieve bewijsstukken zoals contracten, urenregistratie en facturen.
Samenvatting: Belangrijkste stappen voor 2025
- Beoordeel je zelfstandigheid: Zorg ervoor dat je daadwerkelijk als zelfstandige werkt en geen werknemer bent.
- Stel een goed contract op: Zorg voor duidelijke afspraken, bijvoorbeeld over gezag, aansturing en betaling.
- Voorkom schijnzelfstandigheid: Werk niet in een situatie waarbij je feitelijk een werknemer bent, zonder dat er een dienstverband is.
- Leg je administratie goed vast: Houd uren en facturen bij en zorg voor een heldere administratie.
- Bespreek risico’s met je opdrachtgever: Zorg ervoor dat je opdrachtgever op de hoogte is van de wetgeving en risico’s.
- Vraag juridisch advies: Laat je contract en werkrelatie controleren door een expert.
- Bereid je voor op handhaving: Wees voorbereid op een strengere handhaving van de wet DBA in 2025.
Door deze stappen te volgen, kun je als ZZP’er je werkrelaties goed regelen en zorgen voor een verantwoorde en zelfstandige werkhouding, die in lijn is met de wet DBA. Lees ook:
Disclaimer
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als professioneel advies. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en volledigheid, kunnen wij geen garanties bieden over de juistheid, actualiteit of geschiktheid van de informatie voor specifieke doeleinden. Wij moedigen bezoekers aan om onafhankelijk onderzoek te doen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen alvorens beslissingen te nemen op basis van de verstrekte informatie. Het gebruik van deze website en de informatie daarin gebeurt op eigen risico.