Ambulante ondersteuning complexe scheidingen

30 augustus 2024
Reageer direct
Reageren tot:

Job Description

Uren per week

24

Opdracht (aanvullende eisen, wensen, en tarief ontvang je na reactie)-reageer binnen 5 dagen na publicatie datum

De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel willen vanwege de toenemende hulpvraag en inzet van specialistische hulp investeren in de aanpak van complexe scheidingen. Een onderdeel van dit aanbod is inzet van kortdurende ambulante ondersteuning zonder indicatie. Voor deze inzet zijn we op zoek naar een ambulante hulpverlener.

 

Context

We zien de laatste jaren dat de tijdsinvestering bij complexe scheidingen bij Buurtzorg Jong en de medewerkers van het Gebiedsteam steeds meer toeneemt. Ook wordt er vaker doorverwezen naar specialistische hulp bij gecontracteerde jeugdhulpaanbieders zoals een Begeleide Omgangsregeling en Ouderschap na Scheiding, beide gericht op de bemiddeling. Ook wordt er ambulante ondersteuning in de thuissituatie ingezet.

 

In de Bommelerwaard willen we ouders die nadenken over scheiden op een toegankelijke manier voorzien van informatie die hen kan helpen het scheidingsproces op een goede manier te doorlopen. Hoe meer ouders aan het begin van hun proces beschikken over voor hen bruikbare handvatten om met de scheiding om te gaan, de minder zullen er in een conflictsituatie terecht komen. 

De verantwoordelijkheid van de gemeente zal zich dus in de meeste situaties beperken tot het verstrekken van informatie en faciliteren van laagdrempelige interventies waar ouders en kinderen aan deel kunnen nemen. Het belang van het kind staat voorop. 

 

Als gemeenten houden wij vast aan de uitgangspunten dat (1) ouders zelf verantwoordelijk zijn voor het in goede banen leiden van een scheiding en dat (2) we de rol van de gemeente vooral zien in preventieve interventies. Als derde uitgangspunt komt daar nu bij dat het (3) nodig is om de rol en inzet van de vrijwillige zorg af te bakenen. 

 

 

Wat willen we bereiken?

Door het preventief verstrekken van toegankelijke informatie over scheiden en het stoppen van de strijd als belangrijkste focus te hanteren, streven we naar een betere kwaliteit van leven voor alle gezinsleden en verminderde inzet/verwijzing naar de jeugdhulp.

 

Door de inzet van expertise en ondersteuning op het vlak van scheidingsproblematiek via deze opdracht werken we ernaar toe dat onze wijkteams zelf de manier van werken eigen hebben gemaakt. Na verloop van de inhuurperiode is de inzet gericht op het inbedden van de expertise, aanpak en werkzaamheden binnen de wijkteams.

Tijdens de opdracht wordt in overleg bepaald op welke manier de werkzaamheden vertaald worden in casuïstiek overleg, sparringsmomenten collega’s, inloopspreekuren voor inwoners op locatie, aansluiten bij regionaal overleg, e.d.

 

Verantwoordelijkheden

uitvoering geven aan de volgende werkzaamheden:

  • Kortdurende ambulante aanbod: methodisch handelend op basis van parallel ouderschap en conflicthantering met een inschatting dat op basis van 3 tot 5 gespreken de zorg/hulpvraag kan worden behandeld of duidelijk gemaakt wat een vervolgstap (verwijzing naar voorliggend veld, algemene voorzieningen dan wel specialistische hulp) kan zijn.
  • Vraagbaak/sparringpartner voor consulenten (in de vraagverheldering, inschatting van de situatie en indicatiestelling) en indien gewenst ook voor partijen in het voorliggend veld
  • Contactpersoon binnen Buurtzorg Jong/gebiedsteams voor echtscheidingsvragen voor ouders en kinderen zelf én lokale partners, denk aan scholen/SMW, huisartsen, jongerenwerk, etc. 
  • Verbinder als er door de echtscheidingssituatie meer aandacht nodig is rondom de problemen van de ouders, denk aan schuldhulpverlening, schoolmaatschappelijk werk.
  • Onderhouden van relatie met de aanbieders in het voorliggend veld (denk aan KIES-coaches, het Omgangshuis).