Architect GEMMA en GEMMA-opleiding bij VNG Realisatie (tijdelijke opdracht)
Job Description
- Den Haag, 16 uur per week.
- Opdrachtnummer: 25.015
Het betreft een tijdelijke opdracht op basis van inhuur (ZZP-er, via bureau of detachering vanuit een andere organisatie). De maximale duur van dit contract op grond van deze aanbesteding is 36 maanden. De omvang is gemiddeld 16 uur per week, de beoogde startdatum is 1 april 2025.
Specificatie
Over Support Overheid Realisatie
De Support Overheid representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. Support Overheid Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van de ‘directie Support Overheid beleid’ in de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met Support Overheid beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
Support Overheid Realisatie draagt in opdracht van Support Overheid beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
- Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
- Verbeteren van de dienstverlening;
- Een efficiënte en wendbare organisatie;
- Anticiperen op de toekomst.
Over het kenniscentrum Architectuur
Je werkt voor het Kenniscentrum Architectuur van Support Overheid Realisatie. Hier is kennis en ervaring verzameld over bedrijfs- en informatiearchitectuur en standaarden voor gegevensuitwisseling voor gemeenten. Onder meer architecten, informatieanalisten en API-specialisten faciliteren, ondersteunen, begeleiden, promoten en borgen de ontwikkeling en het gebruik van architectuur en standaarden. Het Kenniscentrum telt ongeveer 18 medewerkers.
Het Kenniscentrum ontwikkelt en beheert, samen met gemeenten en partijs, de Gemeentelijk Model Architectuur (GEMMA). De GEMMA is de referentiearchitectuur voor alle Nederlandse gemeenten en wordt gebruikt als uitgangspunt voor architectuur die voor gemeenten van belang is. Daarbij kan het gaan om programma’s en projecten binnen een individuele gemeente, om collectieve samenwerkingen van gemeenten en om overheidsbrede programma’s.
Hoewel de meeste werkzaamheden door vaste medewerkers worden uitgevoerd, schakelt het Kenniscentrum soms externe professionals in. Dit gebeurt voor afgebakende opdrachten waarvoor specifieke kennis of vaardigheden vereist zijn die niet structureel binnen de organisatie beschikbaar is. Via inhuur kan het Kenniscentrum flexibel inspelen op wisselende behoeften en kwaliteit blijven garanderen. Bij het selecteren van externe professionals wordt zorgvuldig gekeken naar de inhoudelijke aansluiting bij de opdracht, de expertise van de kandidaat en de toegevoegde waarde voor het project. De samenwerking wordt zo ingericht dat zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de ingehuurde professional gewaarborgd blijven.
Omschrijving van de opdracht
Gemeenten in Nederland staan voor grote uitdagingen waarbij de informatievoorziening vaak een belangrijkere rol speelt. Door het uiteenlopende gemeentelijke palet aan taken en verantwoordelijkheden is de gemeentelijke informatievoorziening in de loop der jaren erg complex geworden. Het wordt voor gemeenten hierdoor steeds moeilijker om gelijke tred te houden met de gewenste innovatie als gevolg van alle ontwikkelingen die op gemeenten afkomen.
Een team van experts op het gebied van architectuur en standaarden beheert en ontwikkelt samen met gemeenten de GEMMA-referentiearchitectuur. De GEMMA is bruikbaar als gemeenschappelijke architectuurbasis voor gemeenten. Gebruik van de GEMMA voorkomt onnodig werk en helpt om de informatievoorziening bij gemeenten eenduidig te verbeteren.
De Support Overheid Verenigingsstrategie is erop gericht om gemeenten individueel en collectief te versterken. De GEMMA is bruikbaar bij zowel bedrijfsmatige, informatiekundige als technische (IT-)vraagstukken. De afgelopen 2 jaren is de GEMMA grondig herzien en verbeterd. Vanaf 2025 wil de Support Overheid gemeenten helpen bij het opdoen van architectuurkennis in het algemeen en het gebruik van de GEMMA in het bijzonder. Voor dit doel zijn een GEMMA-leergang en een GEMMA-Toolkit ontwikkeld. De Leergang bevat een aantal lesmodules die gemeenten kunnen volgen om hun kennis van architectuur en de GEMMA te vergroten. Ook partijs, community’s en architecten die binnen de Support Overheid werken kunnen gebruik maken van de Leergang. De Toolkit bevat basismateriaal voor workshops om GEMMA-producten binnen de eigen gemeentelijke context toe te passen.
Wij zoeken iemand met diepgaande kennis van en ervaring met de GEMMA en met het overbrengen van architectuurkennis. Gelet op het feit dat de GEMMA intensief gebruik maakt van de taal Archimate is ook kennis en ervaring daarmee vereist. Je werkt in opdracht van de coördinator van het Kenniscentrum en werkt aan doorontwikkeling en gebruik van de GEMMA-leergang en GEMMA-Toolkit. Waar nodig verbeter je ook onderdelen van de GEMMA. Je bent verantwoordelijk om benodigde processen op te zetten, te faciliteren en te borgen.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
- Je inventariseert behoeften en voorkeuren van gemeenten, community’s rondom Common Ground en het Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM) en enkele partijs met betrekking tot opdoen van kennis en gebruik van de GEMMA.
- Je adviseert hoe de Leergang en de Toolkit het beste bij hen onder de aandacht kan worden gebracht.
- Je inventariseert en adviseert hoe interne Support Overheid-architecten in programma’s (zoals Common Ground, Werk en Inkomen en Omgevingswet) en projecten een introductie van GEMMA krijgen, zodat toepassing ervan naar een hoger volwassenniveau wordt getild. Dit sluit aan bij de wens van het CIO/CTO office om te werken met dezelfde kaders en richtlijnen.
- Je adviseert op welke manieren de Leergang en de Toolkit het beste kan worden aangeboden (bijvoorbeeld online, workshops, etc.).
- Je geeft zelf trainingen om onderdelen van de Leergang in de praktijk te toetsen stelt verbeterpunten voor. Je overlegt met collega’s die workshops met de Toolkit begeleiden en zorgt voor een goede afstemming tussen de Leergang en de Toolkit.
- In opdracht van de coördinator Kenniscentrum Architectuur verbeter je onderdelen van de Leergang en waar nodig onderdelen van de GEMMA.
- Je adviseert over beheer en doorontwikkeling van de GEMMA-leergang en de Toolkit. Bijvoorbeeld over wenselijke nieuwe Leergang-modules en Toolkit-onderdelen.
- Je adviseert over positionering en gebruik van de leergang binnen de Support Overheid.
- Je draagt bij aan materiaal voor communicatie over de Leergang en Toolkit.
- Je denkt mee over hoe de Support Overheid kan samenwerken met marktpartijen voor het geven van trainingen en workshops.
Resultaat van de opdracht
- Er is een samenhangend pakket aan opleidingsmateriaal beschikbaar, voor zowel intern Support Overheid gebruik als extern (w.o. gemeenten) om kennis te vergroten van architectuur in het algemeen en de GEMMA in het bijzonder.
- Het laten aansluiten van de bestaande leergang- basismodules bij de bestaande behoefte. Dit moet bruikbaar zijn voor het geven van opleidingen.
- Er is beschreven aan welke randvoorwaarden partijen buiten de Support Overheid moeten voldoen om trainingen en/of workshops te mogen geven met gebruik van de Leergang en de Toolkit.
- Aanleveren van concrete afspraken over het beheer en de doorontwikkeling van de Leergang en de Toolkit.
- Er is beschreven, en waar mogelijk al ingericht, op welke manieren gemeenten gebruik kunnen maken van de Leergang en de Toolkit.
- Er is materiaal beschikbaar voor communicatie naar gemeenten hoe zij hun kennis van architectuur, de GEMMA en het gebruik ervan kunnen vergroten.
Eisen
De inschrijving moet volledig voldoen aan de eisen die vermeld zijn in deze paragraaf.
Uit het cv en/of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:
- WO werk -en denkniveau in informatiekunde, informatica, ICT, Business Informatie Management of vergelijkbaar, opgedaan door minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring op WO-niveau;
- Minimaal drie (3) jaar werkervaring met de GEMMA en het toepassen ervan bij gemeenten;
- Aantoonbare werkervaring, minimaal drie (3) jaar, met het ontwikkelen van lesmateriaal voor architectuurtrainingen;
- Aantoonbare werkervaring met het geven van architectuurtrainingen;
- Minimaal drie(3) jaar aantoonbare werkervaring met modelleren met de taal Archimate en het gebruik van de tool Archi;
Wensen
Nadat de inschrijvingen zijn gecontroleerd op de eisen, worden de wensen beoordeeld.
- Aantoonbare kennis van architectuur in het algemeen en de GEMMA, Common Ground en Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM) in het bijzonder.
- Aantoonbare kennis van architectuur in het algemeen en de GEMMA, Common Ground en Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM) in het bijzonder.
- Aantoonbare werkervaring met het ontwikkelen van architectuurtrainingen blijkend uit CV.
- Aantoonbare ervaring met het geven van architectuurtrainingen blijkend uit CV.
Informatie
Het betreft een tijdelijke opdracht met een initiële periode met een omgang van gemiddeld 16 uur per week. De maximale vergoeding is 120,- euro, exclusief BTW, inclusief reis- en verblijfkosten en dienstreizen. Gedurende de gehele looptijd van de inleenovereenkomst kan er niet geïndexeerd worden. De standplaats voor deze opdracht is Den haag/Utrecht. We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.
Gesprek
Na evaluatie (eisen/wensen/prijs) worden aan de hand van de ranking in Selectéén of meerdere (in de regel drie) kandidaten uitgenodigd voor het gesprek. Deze ranking wordt niet meegenomen in de beoordeling van het gesprek: het gesprek is uiteindelijk doorslaggevend.
In dit gesprek wordt de kandidaat beoordeeld op werk- en opdrachtinhoudelijke aspecten, de match met de organisatie en de benodigde competenties. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken vindt gunning van de opdracht plaats en/of wordt een kandidaat geselecteerd voor een eventueel tweede gesprek.
Het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat op het afgesproken tijdstip aanwezig is. Als de kandidaat, zonder voorafgaande afmelding, op de door ons gecommuniceerde datum en tijdstip afwezig is, kan dit leiden tot uitsluiting van de procedure.
Als u binnen zeven werkdagen na de sluitingstermijn geen uitnodiging heeft ontvangen voor een gesprek (via Select& Admin), kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt.
Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen?
Een onderdeel van de procedure is een formele inschrijving op het Online Marktplaats (OP) van Support Overheid Realisatie door middel van het platform van CTM& Admin.nl
Deze inschrijving is noodzakelijk in verband met Europese wet & regelgeving waar Support Overheid Realisatie aan moet voldoen. Deze inschrijving is eenmalig.
De gepubliceerde offerteaanvraag op Select& Admin met aanbestedingsnummer 387961 is leidend boven elders gepubliceerde documenten. De eisen en wensen zijn bij eventuele discrepanties leidend boven het gestelde in de profieltekst.
De offerteaanvraag staat in het vakgebied Informatiemanagement en Architectuur
CTM& Admin.nl/project/Support Overheid-Support Overheidrealisatie
Voorgenomen planning
- Verzending offerteaanvraag: maandag 10 maart 2025
- Uiterste datum stellen vragen via CTM& Admin.nl maandag 17 maart 2025, 12:00 uur
- Uiterste datum tot registratie
Deze registratie wordt behandeld door CTM& Admin.nl (helpdesk@ctm& Admin.nl, 2 dagen voor sluitingsdatum) - Uiterste datum tot kwalificatie
Deze aanvraag wordt behandeld door Support OverheidRealisatie (OP@Support Overheid.nl, dag voor sluitingsdatum) - De deadline om te Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen op de opdracht: maandag 24 maart 2025, 12:00 uur
- Geplande datum eerste gesprek: vrijdag 28 maart 2025 tussen 13.00 tot 16.00 uur
- Eventueel tweede gesprek: nader te bepalen
U kunt uw belangstelling uitsluitend kenbaar maken via het OP (Online Marktplaats) waarvan Support Overheid Realisatie gebruik maakt.
De stappen om te kunnen Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen op uitvragen zijn in grote lijnen als volgt:
- Registreer bij CTM& Admin
- Selecteer een kwalificatie/vakgebied en klik op accepteer om toegang te krijgen tot de aanvraag
- Rond de inschrijving af door de vragen te beantwoorden, het invullen van het verplichte Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Daarna kunt u uw aanmelding in sturen door op verzenden te klikken.
- Na beoordeling van uw verzoek tot kwalificatie (enkele dagen), wordt deze opdracht (en eventuele andere openstaande uitvragen) aan u toegezonden. U kunt hierop Reageer 2 werkdagen vóór deze datum zodat wij je goed voor kunnen stellen en uw aanbieding, CV en motivatie insturen.
Mocht u vragen hebben omtrent het inschrijven in CTM, kunt u mailen naar OP@Support Overheid.nl.
Indien u binnen 7 werkdagen na sluitingstermijn geen uitnodiging ontvangen heeft voor een selectiegesprek, kunt u ervan uitgaan dat u niet geselecteerd bent voor een eerste gesprek en niet voor gunning in aanmerking komt. De uitnodiging voor de selectiegesprekken wordt via Selectverstuurd en het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat ook op het genoemde tijdstip aanwezig is.