Logistiek makelaar duurzaamheid en innovatie (2x)

22 augustus 2024
Reageer direct
Reageren tot:

Job Description

Uren per week

gemiddeld 16 uur

Opdracht (aanvullende eisen, wensen, en tarief ontvang je na reactie)-reageer binnen 5 dagen na publicatie datum

Gelderland, de mooiste provincie van Nederland! Elke dag werken we in de grootste provincie van Nederland samen met 1500 medewerkers om Gelderland mooi, schoon, welvarend en gaaf te houden van en voor ons allemaal. We doen dit met veel inzet, motivatie, kennis en kunde en uiteraard samen met allerlei organisaties en andere partijen. Samen zoeken we telkens naar nieuwe passende oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven zoals energietransitie, mobiliteit of milieu. Dit maakt ons werk uitdagend, interessant en zinvol. 

In 2024 is het Gelders Programma Bereikbaarheid vastgesteld. Hierin beschrijven we wat we gaan doen in de periode 2024-2027. De Uitvoeringsagenda logistiek en goederenvervoer is een nadere uitwerking van het Programma Bereikbaarheid om onze ambities in de omgevingsvisie en het coalitieakkoord ‘Gewoon doen’ waar te maken. In de uitvoeringsagenda logistiek & goederenvervoer zijn twee actielijnen vastgesteld: Inzet op Topcorridors en Slim en Schoon Goederenvervoer. Hierbij wordt onder andere ingezet op het slim gebruikmaken van beschikbare schaarse ruimte en wegcapaciteit, meer vervoeren over spoor en water en dit zo ‘schoon’ mogelijk te doen door middel van inzet van alternatieve brandstoffen. Zo vergroenen we de omgeving en bevorderen we de doorstroming op provinciale en rijkswegen.  

Als provincie kunnen we het verschil maken door samen met gemeenten en regio’s tot een uniforme aanpak te komen in het helpen van ondernemers bij deze transitie. Daarbij is de inzet om, in afstemming met de regio’s en gemeenten, naast de ondernemer te gaan staan om te helpen de noodzakelijke stappen te zetten. De uitdaging is om blijvende resultaten te realiseren op het gebied van CO2-reductie in het transport. Bijvoorbeeld door waar het nu al haalbaar is te rijden en varen op elektriciteit of waterstof, maar waar dat nog niet mogelijk is in te zetten op biobrandstoffen. Daarbij zetten wij vanuit Gelderland in op een mix van energiedragers waar het goederenvervoer gebruik van kan maken. In 2050 wil de provincie Gelderland klimaatneutraal zijn. Als tussenstap zorgen we dat we 55% CO2 reductie hebben behaald in 2030. Mobiliteit draagt voor 1/3 deel bij aan de totale CO2 uitstoot. Voor het goederenvervoer liggen er goede mogelijkheden om het CO2 gebruik te verminderen door bundelen van lading, slim plannen en minder ritten, het gebruik van andere vervoerswijzen (modal shift) en door het vergroenen (alternatieve brandstoffen). Daarnaast werken de 4 grote Gelderse steden aan Zero Emissie Zones voor stadslogistiek.

De logistiek makelaar is een essentieel onderdeel in de uitvoeringsagenda en levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording en het adviseren van ondernemers. Momenteel zijn er al een aantal logistiek makelaars duurzaamheid en innovatie actief in de Gelderse regio’s. Deze uitvraag betreft logistiek makelaars voor de regio Foodvalley en de regio’s Noord-Veluwe en Rivierenland

De logistiek makelaars (2 personen, ieder voor 16 uur per week) worden ingezet op het in samenwerking met de regio’s komen tot slim en schoon goederenvervoer bij bedrijven. Voor deze opdracht zijn wij op zoek naar logistiek makelaars die in de breedte logistieke- en bouw gerelateerde bedrijven kunnen adviseren en daarnaast bij voorkeur beschikken over kennis en ervaring op de volgende gebieden, te weten (1) bouwlogistiek, of (2) Connected Transport Corridors (digitalisering en logistiek), (3) Modal Shift of (4) laadinfrastructuur en alternatieve brandstoffen voor logistieke bedrijven. Daarbij is de rol van de logistiek makelaars het inspireren, enthousiasmeren en stimuleren van logistieke- en bouw gerelateerde bedrijven, rijdend in de Provincie Gelderland, in een “langdurig” partnership om te komen tot (1) minder en (2) schoner gereden kilometers.  

Verantwoordelijkheden

Concreet bestaan de activiteiten van de logistiek makelaar uit:

  • Het adviseren van bedrijven over verduurzaming van hun wagenpark en het komen tot minder ritten;
  • het betrekken van de logistieke stakeholders bij Zero Emissie stadslogistiek;
  • input leveren voor flankerende maatregelen overheden, meedenken over mogelijkheden en kansen;
  • klankbord voor overheden over behoefte vanuit de sector;
  • inspelen met partners op zaken zoals goederenhubs, platformen e.d.;
  • het benaderen van bedrijventerreinorganisaties op logistieke bedrijventerreinen om voorlichting te geven over de modal shift i.s.m. het topsectorprogramma Joint Corridors Off Road.

Daarnaast werken de logistiek makelaars nauw samen met laadconsulenten in het adviseren over laadinfrastructuur, mobiliteitsmakelaars in het verduurzamen van personenmobiliteit bij bedrijven en tot slot het samenwerkingsverband Logistics Valley waar ondernemers, onderwijs en overheid uit de regio samenkomen.

In samenwerking met de Gelderse regio’s is een plan van aanpak opgesteld, waarin de ambities zijn vastgelegd t.a.v. de te behalen resultaten voor minder kilometers en dat de nog te rijden kilometers zo schoon als mogelijk zijn en voor de transitie naar duurzame mobiliteit (niet iedere regio heeft een ZE-zone en veel bedrijven komen niet in een ZE-zone). Dit is uitgedrukt in reductie van spitsritten, kilometers en CO2 en de aanschaf van ZE voertuigen door bedrijven. Uit het plan van aanpak blijkt welke inspanning de logistiek makelaar hiervoor zal leveren en wat dit naar verwachting moet opleveren.

Ieder kwartaal wordt de voortgang op de resultaten gemonitord en richting opdrachtgever, via een voortgangsrapportage, in beeld gebracht.