Projectleiding Instrumentarium Toekomstbestendig Bouwen

7 maart 2025
Reageer direct
Reageren tot:

Job Description

Opdracht (aanvullende eisen, wensen, en tarief ontvang je na reactie)-reageer binnen 5 dagen na publicatie datum

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (een gemeenschappelijke regeling)  is een samenwerking tussen 17 gemeenten. De GMR werkt aan vijf grote opgaven. Op www.gmr.nl vind je meer informatie over de regio en de verschillende opgaven.

Binnen de opgave Circulaire Regio werkt de GMR namens 16 gemeenten aan circulariteit, duurzaamheid, klimaat & energie. Binnen de opgave Groene Groeiregio werkt de GMR namens 17 gemeenten aan ruimtelijke opgaven en woningbouw.

Vanuit deze beide opgaven is een Programma Conceptueel Circulair Bouwen 2023-2030 opgesteld en vastgesteld. De uitvoering daarvan is onderdeel van de GMR programmaorganisatie ‘Toekomstbestendig Bouwen’. Met Toekomstbestendig Bouwen beoogt de GMR om in een consortium van marktpartijen, regiogemeenten, provincie, woningcorporaties en het Rijk de grote (woning)bouwopgave in onze regio snel, betaalbaar en duurzaam te realiseren. Dat willen we onder andere door het ontwikkelen en benutten van eenduidig instrumentarium voor conceptueel circulair bouwen c.q. toekomstbestendig bouwen. Het consortium is gevormd op basis van intentieverklaringen (gemeenten), investeringsovereenkomsten (marktpartijen) en subsidiebeschikkingen (provincie en Rijk).

Met Toekomstbestendig Bouwen / CCB zorgen we snel voor voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit, op basis van resultaatgerichte publiek-private samenwerking. We werken o.a. aan kaders, raamwerken, tools en instrumentarium om CCB makkelijker te maken, te kunnen beoordelen/monitoren, te versnellen en meer concurrerend te maken. Voor de ontwikkeling en het toepassen van dit instrumentarium zijn we op zoek naar kandidaten die deze activiteiten, deelprojecten en bouwstenen kunnen structureren, organiseren, leiden en uitvoeren.

Deze opdracht voor projectleiding Instrumentarium Toekomstbestendig Bouwen valt in de GMR programmaorganisatie Toekomstbestendig Bouwen en draagt bij aan de uitvoering van Programma Conceptueel Circulair Bouwen 2023-2030.

Het programmateam wordt gecoördineerd door enerzijds GMR management en anderzijds een (adviserende) Programmaraad Toekomstbestendig Bouwen, waar alle bij het programma betrokken partners in vertegenwoordigd zijn. De diverse deelprojecten van het programma worden in goede banen geleid door projectleiders.

Dit is een opdracht vanuit de GMR met steun van de Provincie Gelderland, het Rijk en marktpartijen. Aansturing en eerste aanspreekpunt door procesmanager en programmamanager Toekomstbestendig Bouwen. Je werkt samen met het programmateam Toekomstbestendig Bouwen. Je zorgt voor terugkoppeling aan programmamanagement en in sommige gevallen bestuurlijke opdrachtgevers van de GMR. Jouw inbreng in besprekingen kan hierbij gewenst zijn.

Verantwoordelijkheden

Het organiseren en uitvoeren van deelprojecten voor het ontwikkelen en toepassen van Instrumentarium Toekomstbestendig Bouwen / CCB én het leveren van duidelijk inzicht in de voortgang en bewaking van het budget behoren tot het takenpakket. Dat geldt ook voor het enthousiasmeren van gemeenten en andere stakeholders om actief deel te nemen, het stimuleren van goede samenwerking en het bijdragen aan duidelijke (subsidie)verantwoording. Daarnaast behoort het deelnemen aan ambtelijke en bestuurlijke beslisprocessen in de context van de regionale GMR samenwerking en Regio Deal Toekomstbestendig Bouwen tot de werkzaamheden. We zoeken kandidaten die nut, noodzaak en mogelijkheden van publiek-private samenwerking voor Toekomstbestendig Bouwen actief kunnen uitdragen.

Wat moet er concreet (op)geleverd en gedaan worden?

Zorgen voor het realiseren van specifieke deelprojecten uit het regionale (deel)programma CCB 2023-2030, gericht op het ontwikkelen en hanteren van uniform instrumentarium en uniforme werkwijzen. Concrete lopende deelprojecten zijn o.a. doormetingen van bouwprojecten met de circulaire impactladder, doorontwikkeling van de circulaire impactladder naar een CCB-ladder, monitoring van doelstellingen voor conceptueel bouwen en circulair bouwen. Deelprojecten die op stapel staan zijn het adviseren bij (voorbereiding van) inkoopprocessen voor woningbouwprojecten / gebiedsontwikkeling via o.a. het organiseren van “voorconsultatie” én begeleiden van het publiek-private samenwerkingsproces bij woningbouwprojecten.

Daarnaast wordt het (deel)programma CCB 2023-2030 jaarlijks geactualiseerd. De actualisatie van 2024 gaat plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2025. Het leveren van een bijdrage aan deze actualisatie(s) behoort tot het takenpakket.

Het takenpakket omvat:

  • op specifieke deelprojecten zorgen voor voortgang, structuur en goede samenwerking met alle stakeholders;
  • deelprojecten binnen budget uitvoeren en duidelijk verantwoorden, met tenminste duidelijke terugkoppeling en regelmatige voortgangsrapportage naar de procesmanager en programmamanager Toekomstbestendig Bouwen/ CCB;
  • deelprojecten duidelijk overzicht en focus geven, ook voor interne en externe opdrachtgevers en stakeholders;
  • effectieve samenwerking tussen opdrachtgevende en uitvoerende partijen realiseren;
  • in specifieke deelprojecten inspiratie, motivatie en verbinding bieden aan partners en stakeholders;
  • bijdragen aan de actualisatie van het (deel)programma CCB 2023-2030, met inbreng van alle publieke en private partners Toekomstbestendig Bouwen / CCB.